Voor Europan 17, had ik eind 2022 en begin 2023 zes locaties bezocht om te fotograferen. De bedoeling was om een beeldverslag van de huidige stand van zaken te laten zien, op architecturaal en stedenbouwkundig gebied, en er moesten ook luchtopnamen worden gemaakt.
Afgelopen weekend bezocht ik de beelden van kunstenaar Ron Mueck in Museum Voorlinden, het was het laatste weekend van deze tentoonstelling.
Tijdens Rotterdam Architecture Month. stond in de tuin van Huis Sonneveld een maand lang de tijdtoren. Met de toren wil architect Alexandra Sonnemans de tijdlagen van verleden, heden en toekomst gelaagd samenbrengen en ruimtelijk ervaarbaar maken.
Zaterdag werd 'The Old Oak' van Ken Loach getoond op het marconi dorpsplein. Een schrijnende film over een Noord-Engels mijnstadje, met bewoners die zo arm zijn dat het water ze aan de lippen staat. Hier worden in een van de armste buurten Syrische vluchtelingen gehuisvest. Herkenbaar in de context van Oud-Mathenesse en het schip met statushouders, dat overigen vrij goed gaat in Rotterdam West.
Afgelopen donderdag met Philibert, hoofdcurator van Atelier Herenplaats en de kunstenaars: Laan, Roland en Marco, op een inspiratietour geweest, met mijn bussie kris kras door Rotterdam. Ze hebben verschillende gebouwen gefotografeerd en nagetekend en kregen daarbij veel bekijks. Laan en Marco schilderen vaak Rotterdamse taferelen: gebouwen, boten, woningen. Roland maakt foto's van verschillende onderwerpen. Het is insprirerend om te zien de rust en aandacht die ze alledrie hebben voor hun onderwerp. We gaan dit vaker doen.
Geïnspireerd op de 'earthships' uit Noord-Amerika zijn er in Nederland meerdere aardehuizen te vinden, vaak ontwikkeld door een individuele eigenaar. In Olst staat een hele woonwijk gebouwd met afval en lokale materialen. Waarom is er nog geen versie 2.0?
In het Grondstoffenstation komen alle reststromen van de Afrikaandermarkt samen en worden daar zo goed mogelijk gescheiden. Dit maakt hergebruik en recycling mogelijk. Aan de buitenkant is het vooral een plek voor de buurt: schooltuintjes op het dak, wateropvang voor de naastgelegen Tuin van de Wijk, een tribune gericht op de Cruyff court en een balie waar voedselbanken en particulieren eetbare restanten gratis kunnen ophalen.
Om de enorme schaarste op de woningmarkt te lijf te gaan wil de gemeente de komende jaren meer commerciële huurwoningen laten verrijzen. Vooral in de Oostflank, tussen Alexander en Zuidplein, moet veel gebouwd worden. Vers Beton sprak met de ontwikkelaar die de gemeente aan de hand neemt op een centrale locatie in de Oostflank.
De bewoners die sinds 1980 hun atelier- en woonruimte hebben op het Quarantaineterrein bij Heijplaat maken zich grote zorgen over de plannen van ontwikkelaar BOEi. Ze vrezen dat niet alleen hun plek verdwijnt, maar ook het unieke historische en culturele karakter verloren gaat.
De bewoners van de Almondestraat die er generaties lang woonden, moesten vertrekken. De panden werden gesloopt – alleen bleven ze staan. Pension Almonde, een sociale plek voor stadnomaden, moest daarna vertrekken. De panden werden gesloopt – alleen bleven ze staan.
Terwijl het aantal sociale huurwoningen in Rotterdam de afgelopen tien jaar daalde, steeg het aantal commerciële huurwoningen explosief. Vaak gaat het om woningen in grote hotelachtige gebouwen, gericht op jongeren. Durfals, projectontwikkelaars, beleggers en buitenlandse investeerders maken grote klappers in deze miljoenenbusiness. Wie zijn die spelers op de commerciële huurmarkt?
De Zonnetrap, het seniorencomplex in Lombardijen dat in 1979 gebouwd werd naar ontwerp van de architecten Enrico en Luzia Hartsuyker-Curjel. Op deze locatie werd tijdens de architectuurmaand verschillende rondleidingen gehouden en een lezing.
Het tuinkantoor is de allerindividueelste tegenhanger van de kantoortuin. Tijdens de coronapandemie gingen mensen op zoek naar een werkplek thuis, maar vaak liever niet ín huis als het even kon. Die scheiding blijkt dun: terwijl de thuiswerkplekken zich als serene ruimtes afzonderen van de rest van het huis, zag fotograaf Frank Hanswijk er ook juist verlengingen van de woningen in.
Voor de Belgische krant 'De Standaard' een uitgebreide fotoreportage gemaakt op de Kruiskade die in een magazine special werd gegegoten.
Er wonen meer dan 70 mensen met verschillende achtergronden in de straten van de Vlaardinger Meent. Een kleine dwarsdoorsnede stellen zich hier voor,
Met de performance, #ministerievanJaknikkers, verbeeldt het kunstenaarscollectief de #readymaids, de politiek die zich als marionet van de fossiele industrie opstelt. De protestact werd ingezet tijdens het klimaatprotest van Extinction Rebellion op 27 Mei 2023 in Den Haag.
In Maritiem Museum Rotterdam is de tentoonstelling 'Bestemming Havenstad’ geopend. Een virtuele metro reis waar je uitstapt op 8 stations met allen een eigen identiteit
Straattentoonstelling ‘Het Gemeentelijk Woonbeleid anno 2022’ geopend, vraagt aandacht voor de onmenselijke behandeling door gemeente Rotterdam van de bewoners van de Burgemeester Roosstraat
In 2018 I teamed-up with Rotative Studio. It was an online research project with 30 other invited contributors from different disciplines and cities. I've made a series of banners and billboards that announced building plans or other big megolame projects.
Er lijkt een eind te komen aan bewonersvereniging De Roos in Noord. De gemeenschap kon de vraagprijs van de gemeente van 1,5 miljoen euro niet betalen. De betrokken bewoners moeten na een lange geschiedenis verhuizen uit het woonblok.
Wonen op het water Langzaam verdwijnt een buurtje met woonboten uit een haventje in de Spaanse Polder in Rotterdam, als gevolg van jarenlang onduidelijk beleid van de gemeente. Eind deze maand moeten de laatste paar antikrakers weg zijn. „Het verloedert.”
Afgelopen week presenteerde stadsgeograaf Cody Hochstenbach zijn boek ‘Uitgewoond’, over de wooncrisis. Teun van den Ende sprak met hem over de mythes waarop de huidige woningmarkt is gestoeld en waarom deze crisis een collectief probleem is
In the Maritime District in Rotterdam, the construction of the first triangular tower in the skyline has reached a new milestone. With the completion of floor 35, Barcode Architects' CasaNova is at its highest point!
De Rotterdamse binnenstad is een monocultuur. Hier zijn panden investeringsobjecten geworden. Het draait puur om monetaire waarde: niet om wat een gebouw de stad te bieden heeft, maar om wat een gebouw de eigenaar oplevert op zijn bankrekening. Bijzondere winkels en mensen worden verdrongen om plaats te maken voor een eindeloze reeks ketens van wegwerpmode, cappuccino’s en fastfood. Wat blijft er over van de stad? In Hilton Art Lab laat ik de werkelijkheid achter de beelden en de spreadsheets zien. Want wat zit er eigenlijk achter de raamstickers en te huur-posters? De verlaten en lege ruimtes tonen het failliet van een samenleving die zich drukker maakt om geld dan om mensen. #waarwoontjehuis